Kako bi imali raskošan i životvorni vrt tijekom cijele godine odaberite jednostavne jednogodišnje cvjetnice koje će svojim bojama, mirisima i cvjetnim prahom privući brojne korisne životinje u vaš vrt te samim tim u njemu održavati prirodnu ravnotežu.

 

Organski vrt u kojemu se smjenjuju razne vrste cvijeća prepun je života, boja, mirisa i zvukova te su prava čarolija i nadahnuće svakom organskom vrtlaru.
Pored svega navedenoga mnoge vrste cvijeća sade se zajedno sa povrćem kako bi ga štitile od raznih zemljišnih nametnika te ga poticale na uspješniji rast.
U svome vrtu uzgajam mnoge vrste cvijeća te ću vam u ovome članku ukratko opisati mojih pet najdražih vrsta bez kojih moj vrt ne bi bio ono što zaista je, pravi organski vrt u kojemu sve vrvi od života! <3<3<3

Neven i kadifica poznati su zaštitnici organskog vrta jer u svome korijenju sadrže fitonicide koji odbijaju štetne nematode u tlu koje se hrane odabranim korijenjem zasađenog bilja te ono postepeno odumire. Cvjetaju sve do zime i svojim bojama unose živost i veselje u vrt posebno u hladnim jesenskim danima kada je većina cvijeća završila sa cvatnjom.

Dragoljub – još jedan cvijet koji svakako treba naći mjesto u svakom organskom vrtu. Njegova uloga je višestruka. Kao prvo izvrstan je živi prekrivač tla, privlačan je puževima pa je odličan mamac u vrtu, njegovi listovi, cvjetovi i zelene sjemenke su izvrsna dekoracija salatama. Cvijeta sve do prvih mrazeva šireći se po praznim gredicama na kojima i ostaje kao izvrstan malč.

 

Cinija – postoji oko dvadesetak vrsta iz roda Zinnia. Jednogodišnja vrsta iz roda glavočika.
Iznimna cvjetnca koja cvjeta od lipnja do listopada i pravi je magnet za pčelice i leptire koji se hrane njenim nektarom. Vrt u kojemu cinija raste uvijek je prepun raznih vrsta leptira koji svojim plesom razveseljavaju kako djecu tako i nas odrasle.
Odgovaraju im sunčana i zaštičena mjesta u vrtu te tlo koje je obogaćeno organskom tvari, najbolje vrtnim kompostom.

 Cinije na kraju svoga životnog ciklusa ostavljaju sjeme koje se propisno skuplja i sprema za slijedeću sezonu. Sije se krajem ožujka i početkom travnja izravno na pripremljenu zemlju u vrtu i rasađuje prema potrebi na određena mjesta.
Zalijeva se prema potrebi u ljetnim mjesecima i gnoji tekućim gnojivima za cvjetnice (gavez).

Uresnica (Cosmos) je rod koji obuhvaća oko 25 vrsta od kojih su neke trajnice. Jednogodišnje vrste grmolikog su rasta sa perjastim listovima. Cvjetovi su veliki, a mogu bit jednostruki i dvostruki.
Ovisno o kultivaru boja cvjeta može biti bijela, narančasta, roza, ljubičasta ili crvena.

Najbolje uspijeva na dovoljno osunčanim mjestima u vrtu iako dobro podnosi i sjenu. Nije zahtjevna prema tipu tla te uspijeva i na lakšim i na težim tipovima vrtnog tla.
Razmnožava se sjemenom i to vrlo uspješno tako da kada se jednom posadi na neko mjesto u vrtu sama će se zasijavati. Mladice koje niknu bez problema se presađuju na za to određena mjesta u vrtu.
Cvijeta od lipnja pa sve do listopada.

 

Autorr: Ivana Stunje, Organsko carsvo
https://i0.wp.com/eco.centarnet.com/wp-content/uploads/2017/08/jestivo-cvijece.jpg?fit=550%2C413&ssl=1https://i0.wp.com/eco.centarnet.com/wp-content/uploads/2017/08/jestivo-cvijece.jpg?resize=150%2C150&ssl=1CentarnetOkoliš, energija i stanovanjeOrganski vrtcinija,dragoljub,Neven i kadifica,Uresnica
Kako bi imali raskošan i životvorni vrt tijekom cijele godine odaberite jednostavne jednogodišnje cvjetnice koje će svojim bojama, mirisima i cvjetnim prahom privući brojne korisne životinje u vaš vrt te samim tim u njemu održavati prirodnu ravnotežu.   Jednogodišnje cvijeće u organskom vrtu Naime, cvijeće u organskom vrtu ima višestruku...