Riječ umeboshi bukvalno prevedeno znači osušen ume, a ume se bukvalno prevodi kao šljiva. Ova šljiva, “Prunus mume” je zapravo jedna vrsta marelice, ali osim što je ukusna i izrazito je ljekovita.
Nezreli zeleni plodovi otpadaju s drveća od kraja svibnja do početka lipnja i takvi nisu prikladni za ishranu. Čak su i otrovni. Prerađene i kao  razni proizvodi ove šljive imaju jaka i vrlo zapažena ljekovita svojstva. U Japanu, Kini i Koreji gdje ih je u izobilju se koristi kao prehrambena namirnica i kao lijek. Ovdje je najviše koriste makrobiotičari.

Svjež ume je ekstremno kiseo a zbog jake jin kvalitete može ublažiti jang simptome.

Japansko-kineska poslovica kaže:“Ako vam se pije voda uzmite umeboshi. Nećete više biti žedni”.

No to nije razlog njegove ljekovitosti. Utvrđeno je naime da je sadržaj proteina, minerala i masnoće ume šljive dvostruko veći nego u drugim vrstama voća. Posebno je bogata kalcijem željezom i fosforom. Također je najbogatije voće organskim kiselinama -limunskom i fosfornom.

Alkalizirajuća moć umeboshija

Redovnom potrošnjom možemo održati krv blago alkalnom (sa pH 7,35), tako da je bez pretjerivanja šljiva nazvana “kraljem alkalne hrane”. Kiselost izazvanu s primjerice 100 g kristalnog konzumnog šećera može potpuno neutralizirati 10 gr umeboshija. Ništa drugo nije toliko djelotvorno.

Obilje limunske kiseline olakšava tankom crijevu apsorpciju alkalnih minerala, kao što su željezo i magnezij drugih namirnica. Sam također sadrži alkalne minerale kao što su željezo, magnezij, kalij… tako da pošto se probava tih minerala vrši u prisustvu limunske kiseline njihova je apsorpcija zagarantirana.

Antiseptički i antibiotički potencijali umeboshija

Još početkom 50 -tih godina iz umeboshija je izdvojena supstanca koja djeluje kao antibiotik s kojom su uspjeli uništiti dizenteriju. 1968 izoliran je sastojak koji uništava bakterije tuberkuloze. Primjerice 6 gr umeboshija uništava dizenteriju a 9 gr stafilokoke. Radi masovne upotrebe penicilina nije masovno korišten osim u prehrani i kao prirodni lijek.

Ostali vrijedni sastojci i potencijali umeboshija

Umeboshi sadrži pikrinsku kiselinu koja potpomaže i stimulira rad jetre. Također čisti organizam od umjetnih kemijskih spojeva.
Dalje sadrži katehin, ubrzava peristaltičke pokrete crijeva; i ima jako antiseptičko djelovanje te ubrzava stvaranje proteina.
Obiluje pektinom koji se nalazi u ljusci šljive i djeluje kao laksativ.

Fiziološki efekti umeboshija

  • Otklanja umor
    Smanjuje akumulaciju kiselosti u organizmu uzrokovanu konzumnom hranom ( posebno onom životinjskog porijekla) i smanjenjem kisika u krvi.

  • Sprječava starenje
    Starenje je govoreći jednostavnim jezikom proces oksidacije. Umeboshi ima antioksidacijsko djelovanje na krv.
  • Stimulira detoksikaciju
    Umeboshi poboljšava metabolizam stalno aktivnih stanica kao što su stanice bubrega i jetre. Ti organi mogu puno efikasnije obavljati svoju funkciju detoksikacije (neutralizacije otrova). Kombiniranim djelovanjem ova tri efekta umeboshi pomlađuje organizam i povećava vitalnost.Prirodni iscjelitelji širom svijeta znaju i tvrde da su koncentrati ume japanskih šljiva su među najdjelotvornijim prirodnim lijekovima u svijetu.Literatura: Michio Kushi, Makrobiotička domaća ljekovita sredstva

Save

Save

Save

https://i0.wp.com/eco.centarnet.com/wp-content/uploads/2017/07/Umeboshi-lijek-e1499308918423.jpg?fit=300%2C228&ssl=1https://i0.wp.com/eco.centarnet.com/wp-content/uploads/2017/07/Umeboshi-lijek-e1499308918423.jpg?resize=150%2C150&ssl=1CentarnetAntioksidansiDodaci prehraniEko i domaća hranaEko proizvodiEkološka hranaHranjive tvariLjekovito biljeVitaminiVoćeAlkalna hrana,Antiseptik,Ayurveda,Čišćenje organizma,Detoksikacija,Fosforna kiselina,Laksativ,Lijek iz prirode,Magnezij,Makrobiotika,Metabolizam,Prirodni antibiotici,Probava,Raspoloženje,Šljiva,Sprječavanje rasta tumorskih stanica,Umor,Željezo
Riječ umeboshi bukvalno prevedeno znači osušen ume, a ume se bukvalno prevodi kao šljiva. Ova šljiva, “Prunus mume” je zapravo jedna vrsta marelice, ali osim što je ukusna i izrazito je ljekovita. Nezreli zeleni plodovi otpadaju s drveća od kraja svibnja do početka lipnja i takvi nisu prikladni za...