Gluten je smjesa proteina koji nije esencijalan i stoga izbjegavanje glutena u prehrani ne stvara nikakve štetne učinke po zdravlje. No, loše učinke po zdravlje ostavlja itekako njegova konzumacija kod osoba koje su oboljele od celijakije, razvile alergiju na pšenicu ili kod osoba sa intolerancijom na gluten.

Gluten je prisutan u jako velikom broju prehrambenih proizvoda koji su industrijski proizvedeni poput gotovih jela, kolača, slatkiša i grickalica, jogurtu sa sladom i žitaricama, paniranim jelima, trajnim mesnim proizvodima, preljevima …

Žitarice i proizvodi od žitarica nalaze se u dnu piramide pravilne prehrane što znači da bi trebale biti zastupljene svakodnevno u prehrani

Žitarice i proizvodi od žitarica

Žitarice i proizvodi od žitarica nalaze se u dnu piramide pravilne prehrane što znači da bi trebale biti zastupljene svakodnevno u prehrani, s naglaskom na cjelovitost. Izvor su vlakana koja pospješuju probavu te imaju niz drugih uloga u očuvanju zdravlja. Izvor su također vitamina i to posebice vitamina B skupine te minerala poput željeza, magnezija i selena.

Cjelovite žitarice mogu pomoći kod mršavljenja jer vlakna koja sadrže daju osjećaj sitosti kroz duže vrijeme. Na prvome mjestu žitarica koje sadrže gluten je pšenica, uključujući bulgur koji se dobiva iz pšeničnog zrna bez ljuske, kus kus te jedna od starijih sorta pšenice kamut. Također gluten sadrže žitarice ječam i raž.

Žitarice bez glutena

Osobe koje moraju izbjegavati gluten koristit će bezglutenske žitarice poput dobro nam poznate riže, kukuruza, prosa ili pseudo žitarica heljde, amaranta i quinoe kao osnovu uravnotežene prehrane.

 Amarant je žitarica koja se kuha otprilike 15-20 minuta i daje krckav, pomalo sirov osjećaj u ustima. Može se koristiti za pripremu raznih slastica, salata ili kao dodatak bezglutenskim žitaricama za doručak.

heljda

Mljevena heljda i kruh od heljde

Quinoa je žitarica koju su Inke nazvali Chisaya mama, odnosno majka svih žitarica. Potrebna joj je kratka priprema od 15 minuta. Koristiti se može za pripremu salata, mesnih jela, slastica, variva i krem juha. Osim klasične quinoe smeđe boje na našem tržištu se nalaze crvena i crna quinoa.

 Proso je žitarica žućkaste boje koja se priprema također 15-20 minuta kuhanjem u vodi i može se koristiti sa širokom lepezom namirnica. Kaša prosa može zamijeniti klasičnu kašu tj. griz od pšenice. Ne bi li dobili kašu proso je potrebno skuhati u vodi i pustiti da ključa uz miješanje 20-30 minuta.

Heljda se kao i proso može koristi uz veliki broj namirnica, najčešće u obliku priloga mesnim jelima, dodana u salate ili kao prvi jutarnji obrok. Također mljevena heljda, tj. heljdino brašno može poslužiti za pripremu palačinki i drugih slastica.

Autor: Laura Gežin

 

https://i0.wp.com/eco.centarnet.com/wp-content/uploads/2017/07/gluten.jpg?fit=300%2C150&ssl=1https://i0.wp.com/eco.centarnet.com/wp-content/uploads/2017/07/gluten.jpg?resize=150%2C150&ssl=1CentarnetŽitariceAmaranat,heljda,Kukuruz,proso,Quinoa,Riža,Vlakna,Žitarice
Gluten je smjesa proteina koji nije esencijalan i stoga izbjegavanje glutena u prehrani ne stvara nikakve štetne učinke po zdravlje. No, loše učinke po zdravlje ostavlja itekako njegova konzumacija kod osoba koje su oboljele od celijakije, razvile alergiju na pšenicu ili kod osoba sa intolerancijom na gluten. Gluten je...