Hrana je nasigurniji način liječenja jer jedemo svaki dan i to cijelog života. U tome je veličina Hipokratove izreke: “Neka nam hrana bude lijek i neka nam lijek bude hrana”. Zato kada jedemo ono što je dobro za nas, održavamo dobro zdravlje i liječimo se; liječenje hranom je holistički pristup zdravlju.

Kako izbrati koju hranu jesti?

Enzimi su blagoslov sirove hrane  –  ima ih jako puno vrsta i nalaze se u svježoj i sirovoj hrani. Oni su uistinu “činioci života”. Ima ih najviše u svežim klicama ali to ne znači da trebamo jesti samo sirovu hranu ili samo klice.

Nutricionizam Zapada je opsednut “super hranom” koju bi svi trebali jesti, dakle, neovisno od tipa osobe. Nutricionisti, a i svi mi, smo prepuni znanja o proteinima, šećerima, vitaminima, mineralima i svemu tome. Nemamo sada mogućnosti obuhvatnije pojasniti “tipove” osoba prema Ajurvedi ili Kineskoj tradicionalnoj medicini, ali ćemo to svakako slijedeći puta.

Ovaj tekst nije hvalospjev sirovoj hrani iako vas pomalo nagovaramo na promjene, barem povremene “izlete” za početak.

U ovom trenutku nema dokaza da sirova tj. nekuhana hrana liječi bilo kakve bolesti te nema dokaza da prehrana isključivo sirovom hranom ima prednost u ljudskoj ishrani u odnosu na onu kuhanu. Njena ljekovitost je još uvjek malih i individualnih razmjera za znanost.

Jako je važno stoga  da oni koji zagovaraju sirovu hranu, na sebi provjere kako se osjećaju dok je konzumiraju. Ukoliko im takav način ishrane nije donio  zdravlje ili bitan pomak ka njemu  onda bolje da ispitaju mogućnost nekih prilagodbi. Opasno je zbog ega ili pomodarstva zavaravati i sebe i druge.

Bliži se Božić koji prema našoj tradiciji uvijek obiluje kaloričnom i masnijom hranom. Konzumirajući ju prekomjerno možete isto tako  ugroziti zdravlje pa  predlažemo da na svoj blagdanski stol iznesete nešto slatko, zanimljivo a ipak zdravije.

Sirova torta s jabukama i makom

Sastojci prvi sloj: 

80 grama ribanog kokosa

70 grama maka

70 grama zlatnog lanenog sjemena

žličica vanilije jabuke-i-mak--sirova-torta

žličica cimeta ribana kora 2 limuna 

12 komada datulja

cca. 10 žlica vode 

prstohvat soli 

2 žlice meda ili sirupa od agave po ukusu

Kokos, mak i laneno sjeme samljeti u mlinu za kavu. Datule namočiti u vodu, te u blenderu samljeti i izmiješati s medom. Dodati ostale sastojke i dobro izmiješati. Cilj je da smjesa postane malo ljepljiva kada je stisnemo među prstima. Ako se ne lijepi, može se dodati još malo vode. Tijesto razdvojiti na dva dijela i jedan dio rasporediti na dnu kalupa za tortu. Na to se stavlja jedan sloj nadjeva od jabuka.

Drugi sloj: 

6 jabuka srednje veličine izribati, začiniti cimetom i umiješati 2 žlice psyllium ljuskica. Pola nadjeva se stavlja na prvi sloj tijesta i dobro se stisne na tijesto da se ravnomjerno rasporedi. Na to se stavlja drugi dio tijesta i postupak se ponavlja. Opet se stavlja sloj nadjeva od jabuke.

Krema s cimetom: 

12 datulja

2 žlice kokosovog ulja 

1 banana

2 žličice cimeta

3 žlice vode

U blenderu dobro izmiješati, te namazati na vrh torte. Staviti malo u hladnjak i kad se stisne, može se lijepo rezati.

U slast!

Save

Save

https://i0.wp.com/eco.centarnet.com/wp-content/uploads/2017/07/jabuke-i-mak-sirova-torta.jpg?fit=550%2C305&ssl=1https://i0.wp.com/eco.centarnet.com/wp-content/uploads/2017/07/jabuke-i-mak-sirova-torta.jpg?resize=150%2C150&ssl=1CentarnetReceptiAjurveda,Enzimi,Holizam,Lječenje hranom,Recepti,Sirova hrana
Hrana je nasigurniji način liječenja jer jedemo svaki dan i to cijelog života. U tome je veličina Hipokratove izreke: “Neka nam hrana bude lijek i neka nam lijek bude hrana”. Zato kada jedemo ono što je dobro za nas, održavamo dobro zdravlje i liječimo se; liječenje hranom je holistički...