Proso je žitarica koja ima dugačku povijest korištenja i koja je ostala nepromijenjena tokom posljednih nekoliko stotina godina. Postoje više vrsta ove žitarice, no mi ih zovemo jednim imenom Proso. Prije pisanih zapisa proso se koristio u Indiji, Kini i Egiptu.

Proso, drevna žitarica

U srednjem vijeku proso je bila jedna od glavnih žitarica širomašnih na području Europe dok ju pšenica, raž, riža i kukuruz nisu istisnule iz konzumacije u 19. stoljeću na području zapadne Europe.

U Istočnoj Europi proso se i dalje koristi uglavnom kao kaša ili za proizvodnju alkoholnog pića, pive nazvanog Bosa ili Busa, Bouza prema perzijskom nazivu za proso, buze. Glavno središte njegovog uzgoja je Indija a zatim slijede Kina i Afrika.

Priprema prosa

Priprema prosa vrlo je jednostavna. Kuhanjem u ključaloj vodi 15 minuta proso će poprimiti mekanu kašastu strukturu. Najbolje je kuhati proso u omjeru 1 šalica prosa u 2,5 šalice vode. Osim jednostavne pripreme proso je vrlo praktična žitarica jer ju možemo koristiti uz široku lepezu namirnica i u slatkom i slanom obliku. Kuhani proso idealan je dodatak povrtnih ali i voćnih salata ili kao prilog mesnom pa čak i ribljem obroku. Prokuhani i izmiksani proso u obliku kaše odlična je zamjena pšeničnog griza kod osoba oboljelih od celijakije. Izvrsno se slaže sa orašastim tonovima pa dodatak oraščića ili prženog sezama te žlice meda u kašu od prosa može biti idealan obrok za početak dana.
Proso ne sadrži gluten pa je brašno prosa idealno za pripremanje tankih bezkvasnih kruhova kao npr. Roti indijski ravan kruh. Budući da ne sadrži gluten proso je idealna žitarica za osobe sa intolerancijom na gluten, alergijom i za osobe oboljele od celijakije. Od minerala najzastupljeniji je magnezij koji je vrlo bitan za mišićnu i živčanu funkciju ali i fosfor kojeg stanice koriste za stvaranje energije ali zajedno sa kalcijem bitan je za izgradnju kostiju. U prosu, kao i drugim žitaricama najviše su zastupljeni vitamini B skupine. Gledajući udjele tih vitamina, možemo reći da je proso dobar izvor vitamina B1 i B3 ali također i folata. Svakodnevni unos vlakana bitan nam je za normalnu funkciju probave.
Vlakna sprječavaju konstipaciju i reguliraju apsorpciju kolesterola a proso je njihov dobar izvor.

Autor: Laura Gežin, Nutricionista

https://i0.wp.com/eco.centarnet.com/wp-content/uploads/2017/08/proso.jpg?fit=550%2C308https://i0.wp.com/eco.centarnet.com/wp-content/uploads/2017/08/proso.jpg?resize=150%2C150CentarnetŽitariceAlergije,B1 vitamin,B3 vitamin,celijakija,folati,fosfor,gluten,intolerancija na gluten,Magnezij,proso
Proso je žitarica koja ima dugačku povijest korištenja i koja je ostala nepromijenjena tokom posljednih nekoliko stotina godina. Postoje više vrsta ove žitarice, no mi ih zovemo jednim imenom Proso. Prije pisanih zapisa proso se koristio u Indiji, Kini i Egiptu. Proso, drevna žitarica U srednjem vijeku proso je bila jedna...