Zeleni krov u Norveškoj

U zapadnoj Europi su odavno uvijedli prednosti zelenih krovova. Na slici vidimo jedan zeleni krov u Norveškoj

Zeleni krovovi imaju prednosti u odnosu na klasične: djeluju kao izolacija te tako smanjuju troškove grijanja i hlađenja za oko 20%, te produžuju životni vijek krova štiteći ga od UV zraka, temperaturnih oscilacija i mehaničkih oštećenja. Zeleni krovovi smanjuju utjecaj buke i filtriraju zrak.

Toplotne prednosti zelenih krovova

Umjetni materijali imaju visoki toplotni kapacitet i upijaju sunčevu toplinu za vrijeme sunčanih dana. Noću se ova toplina oslobađa u okolinu i povećava temperaturu okoline. Tako temperature u urbanim sredinama mogu biti čak i do 3°C veće u odnosu. Ovim se povećava potrošnja energije za hlađenje u toplom dijelu godine. Ljetne temperature na standardnim krovovima mogu doseći i do 65°C zeleni krovovi mogu prosečno ohladiti obližnje površine za oko 16-17°C što ih po učinku smješta odmah iza uličnih stabala te na taj način smanjuju fenomen urbanih toplotnih otoka.

Filtriranje i mikroklima

Kada na zeleni krov padne kiša on spremi dio vode za kasnije korištenje, filtrirajući je te na taj način smanjuje opterećenje odvodnog sustava a u prirodu vraća čistiju vodu. Jedan kvadratni metar zelenog krova bi mogao tako zadržati do 15 litara vode. Zeleni krovoi proizvode specijalnu mikroklimu pa je zrak u njihovoj blizini ugodniji za disanje.

Troškovi

Troškovi postavljanja zelenih krovova su u startu nešto veći ali se ulaganje daleko više vraća kroz uštede za grijanje i hlađenje.

Zeleni krovovi štite hidroizolacije od sunca, vrućine te tuče, što produljuje životni vijek krovova.

Mjesta za odmor u ljepotama prirode

Zeleni krovovi mogu postati mjesta za odmor, rekreaciju, pružajući stanište i utočište raznim životinjskim vrstama.

Više: Zeleni krovoviVrste zelenih krovova

CentarnetZeleni krovovizeleni krovovi
Zeleni krovovi imaju prednosti u odnosu na klasične: djeluju kao izolacija te tako smanjuju troškove grijanja i hlađenja za oko 20%, te produžuju životni vijek krova štiteći ga od UV zraka, temperaturnih oscilacija i mehaničkih oštećenja. Zeleni krovovi smanjuju utjecaj buke i filtriraju zrak. Toplotne prednosti zelenih krovova Umjetni materijali imaju...