Origano (Origanum vulgare L.) ljekovita je i začinska biljka iz porodice Usnača (Labiatae), a poznata je i pod nazivima divlji mažuran, mravinac, origanj, vranilovka, vranilova trava. Origano je višegodišnja zeljasta, polugrmovita i aromatična biljka porijeklom iz južnih dijelova Europe, a danas se uspješno uzgaja i na kontinentu jer je izrazito otporan na niske temperature.


Divlji origano raste na suhim, šljunkovitim obroncima, na krčevinama i u grmlju po cijeloj Hrvatskoj.
Postoje različite vrste origana koje se razlikuju po količini i sastavu eteričnih ulja koje u sebi sadrže, a najviše se cijeni Grčki origano.

Suhi listići origana koriste se kao začin u raznim umacima, jelima sa tjesteninom, kao nezaobilazni dodatak na pizzi, te u raznim marinadama, mesnim jelima i vegeterijanskoj kuhinji.

Svježi nasjeckani listići izvrsni su u raznim salatama, čajevima ili pak za pripremu ljekovite kupke.
Eterično ulje (0.2 – 0.5 %) sastoji se od monoterpena (timol, karvakrol, cimol) i sekviterpena (farnezol). Droga sadrži i 8 % trjeslovina te manje količine gorkih tvari.

Origano aromatičan začin i izvrstan prirodni lijek

  1. Zbog svog sastava, origano je izvrstan antibakterik i odlična je preventiva karcinomu pa se u te svrhe sve više koristi ulje origana. Izvrstan je za liječenje Stafilokoka, E – coli i listerija.

Smatra se da je ulje origana izvrsna zamjena antibioticima poput streptomicina, penicilina i vankomicina, a prirodan je lijek koj se može koristiti duže vrijeme bez straha od posljedica.

Origano pomaže kod kožnih onečišćenja (psorijaze i dr. kožnih nečistoća), kod bolesti želuca i crijeva, nametnika i parazita, raznih grčeva i nadimanja, uspješno liječi prehlade, kašalj i bolesti pluća, jetre i žući, izvrstan je i za liječenje živaca, neuroza i depresija i sl.

Origano, uzgoj origana

 Origano i njegov uzgoj

Origano je i jedan od najjačih antioksidansa kojega u organizam unosimo zajedno sa hranom koju smo obogatili ovim ljekovitim i mirisnim listićima.
Sve nabrojano i još mnogo toga sadrži u sebi origano pa je dovoljno razloga da ga uzgojite u tegli ili u svome vrtu kako bi vam ovaj moćni začin (lijek) uvijek bio pri ruci.

Uzgoj origana u tegli:

Želite li uzgojiti origano iz sjemena pripremite širu teglicu koju ste napunili kvalitetnim, organskim supstratom. Sjeme origana je veoma sitno te ga stoga prilikom sjetve treba ravnomjerno rasporediti po pripremljenom supstratu te samo pošpricati odstajalom vodom.

Sitno sjeme se ne prekriva sa zemljom jer mu je potrebno svjetlo za uspješno nicanje. Kako bi se sačuvali optimalni uvjeti, teglicu je korisno prekriti sa prozirnom prijanjajućom folijom i biljku smjestiti na svjetlo i toplo mjesto.

 

Biljčice će proklijati već za tjedan dana. Nakon nicanja skida se folija i biljke se umjereno špricaju sa vodom. Nije preporučljivo previše ih zalijevati kako ne bi strunule.
Kada biljke dovoljno ojaćaju možete ih presaditi u veću posudu ili na vrt.

Možete kupiti i teglicu sa već izraslim biljčicama origana pa ih presaditi u veću teglicu ili u više njih obavezno u organsku zemlju (najbolje vrtni kompost) kako bi mogli uživati u njihovim ljekovitim listićima tijekom cijele godine.

Ovo je svakako lakši i jednostavniji način uzgoja origana pogotovo za početnike koji još nisu spremni za uzgoj iz sjemena. :)

Uzgoj origana u organskom vrtu:

Origano je biljka tople klime pa zahtijeva sunčan položaj na vrtu i rahlo, prozračno tlo na kojemu se ne zadržava voda uslijed jakih oborina. Prilikom sadnje dodaje se vrtni kompost u manoj količini.
Biljke se sade na odabrana mjesta u vrtu tijekom proljeća.

Sadnja se većinom u početku vrši pomoću presadnica. Kada biljke dostignu visinu od oko 20 – tak cm, prikraćuju se na 5 cm kako bi se potakao razvoj bočnih izdanaka.

Kasnije, kada se oforme veći grmići, origano se može razdijeliti te presaditi i na druge dijelove vrta. Buseni origana dijele se tako da svaki ima korijenov sustav kao i nadzemni dio.

Kako je ovo biljka lista, dobro ju je prihranjivati tekućim gnojivom od koprive (dušik).
U kasnu jesen se biljka prikraćuje na jednu trećinu kako bi se pripremila za mirovanje te se grmić prekrije lišćem ili slamom da ne smrzne uslijed velikih minusa.

Inače, origano je jako otporna i ne zahtjevna biljka koja uspješno preživljava i na visokim, ali i niskim temperaturama.

Origano zaštitnik organskog vrta:

Zbog svog aromatičnog mirisa i predivnih cvjetića koju se otvaraju tijekom ljeta, origano je pravi mamac za pčelice i leptire koji se slade njegovim nektarom pa je vrt u kojemu raste ovaj ljepotan pravi raj za nas organske vrtlare. <3<3<3
Origano posađen u organskom vrtu izvrsna je zaštita luku ako je posađen na suncu. Štiti ga od pepelnice i utječe na duljinu skladištenja. Voli biti i pokraj voćaka i bobičastog voća.

Svojim jakim mirisom uspješno rastjeruje mrave pa ga se po potrebi može presaditi na mjesta u vrtu na kojima će biti od najviše koristi. Također daje bolji okus plodovima ako je posađen u blizini. :)

Berba origana:

Listove origana ubiremo tijekom toplih jutarnjih sati jer su tada u njima najveće količine ljekovitih eteričnih ulja. Za sušenje i čuvanje ubiru se listovi prije cvatnje. Inače biljku možemo ubirati tijekom cijele godine pa čak i u zimu iako je tada ljekoviti sastav znatno manji.

Autor: Ivana Stunje, Organsko carstvo

Origano aromatičan začin i izvrstan prirodni lijekhttps://i0.wp.com/eco.centarnet.com/wp-content/uploads/2018/01/origano-uzgoj-origana.jpg?fit=550%2C345&ssl=1https://i0.wp.com/eco.centarnet.com/wp-content/uploads/2018/01/origano-uzgoj-origana.jpg?resize=150%2C150&ssl=1CentarnetEko i domaća hranaOrganski vrtantibakterik,aroma,E - coli,karcinom,Listerij,ljekovite kupke,onečišćenja kože,origano,prirodni lijek,psorijaza,Stafilokok,uzgoj origana,začini
Origano (Origanum vulgare L.) ljekovita je i začinska biljka iz porodice Usnača (Labiatae), a poznata je i pod nazivima divlji mažuran, mravinac, origanj, vranilovka, vranilova trava. Origano je višegodišnja zeljasta, polugrmovita i aromatična biljka porijeklom iz južnih dijelova Europe, a danas se uspješno uzgaja i na kontinentu jer je...