Mjesec lipanj ime je dobio po lipi koja je upravo tada najljepša i najmirisnija, ukrašena tisućama toliko korisnih cvjetova. U našim krajevima je česta, obično samonikla a nerijetko, na važnim mjestima namjerno zasađena.

Lipa se spominje kao sveto slavensko drvo, stari Slaveni živjeli su u lipovim šumama a  prije prijelaza na kršćanstvo poštivali idolopoklonstvo šume mislima bili povezani s lipom.

Vršili su obrede i podnosili žrtve lipi kao idolu. Običaj idolopoklonstva lipe zadržao se i kod Slavena koji su napustili  domovinu. Ogranke lipe bi  stavljali na  krov svoje kuće ili stana, kako bi ju očuvali  od gromova i požara.

Najduža aleja lipa nalazi se u Berlinu i duga je 2 kilometra. Druga po duljini takva aleja duga je  kilometar i pol nalazi se u najbogatijem hrvatskom selu, u Blatu na Korčuli.

Uz većinu crkava u Hrvatskoj zasađene su lipe ispod kojih bi se župljani rado sastajali i tamo  donosili za zajednicu vrlo važne odluke.   Narod govori  da je tomu tako jer se radi  o simbolu  slavenstva a znanost objašnjava da to ima  veze s nečim većim, sa Shumanovom konstantom.

Vibracija lipe

Svaka stvar ili biće na zemlji vibrira na određenoj frekvenciji. Njemački je fizičar Otto Winfried Schumann sredinom prošlog stoljeća je ustanovio da  zemlja od svojeg središta do ionosfere vibrira na frekvenciji od 7,9 Hz.

To je i frekvencija čovjeka u opuštenom stanju, no kad je uzbuđen ili pod stresom vibrira na frekvenciji od čak 13 Hz. Lipa vibrira na sličnoj frekvenciji kao i zemlja, pa se čovjek uz lipu lako može smiriti  i “uzemljiti”.

Blagodati lipe

U tradicionalnoj  se medicini lipa – latinskog naziva Tilia platyphyllos  stoljećima koristila u terapiji kod mnogih zdravstvenih tegoba.
Čaj od cvijeta lipe, poznat u narodu kao nektar kraljeva, pije se najčešće za smirenje.

Lipov cvijet kažu opušta nervni sistem, i pomaže kod izraženijih nervoza, anksioznosti i nesanice. Mnoga istraživanja dokazuju da su inhalacije uljem cvijeta lipe idealne za opuštanje nervnog sistema.

Eterična ulja cvijeta imaju sedativno djelovanje pa umiruju i  umanjuju grčenje mišića, pomažu kod glavobolja kojima je uzrok upala sinusa na primjer  ali i kod migrena.

Od drveta lipe radi se medicinski aktivni ugljen koji smiruje probavu, a od unutarnjeg dijela kore radi se liko ili rafija.

Sada, kada je lipa u cvatu  pravo je vrijeme za berbu, ali i samo odmor ili meditacija a pod ovim mirisnim drvetom može biti velika blagodat.  Ako ste se odlučili i u prilici ste za branje, cvijet treba ubrati za suhog vremena, osušiti ga na od sunca zaklonjenom mjestu  a čuvati ga na tamnom i suhom.

Ž. Kerš

https://i0.wp.com/eco.centarnet.com/wp-content/uploads/2017/07/lipa.jpg?fit=550%2C278&ssl=1https://i0.wp.com/eco.centarnet.com/wp-content/uploads/2017/07/lipa.jpg?resize=150%2C150&ssl=1CentarnetEko i domaća hranaLjekovito biljeKrvni tlak,nervni sistem,opuštanje,Raspoloženje,Upale
Mjesec lipanj ime je dobio po lipi koja je upravo tada najljepša i najmirisnija, ukrašena tisućama toliko korisnih cvjetova. U našim krajevima je česta, obično samonikla a nerijetko, na važnim mjestima namjerno zasađena. Lipa se spominje kao sveto slavensko drvo, stari Slaveni živjeli su u lipovim šumama a  prije prijelaza...