Limun je predivna zimzelena biljka. Vrlo je dekorativna sa cvjetovima snažnog i uistinu predivnog mirisa. Snažnog rasta, može doseći od 3-6 metara u visinu i nije ju teško održavati. Jajolikih do blago izduženih listova, ponekad blago nazubljenih.

Dvogodišnji limun

Limun je biljka koja se na vrlo jednostavan način može uzgojiti iz sjemena, pa nije potrebno neko posebno znanje i umijeće, posebno kada biljka nakon nekoliko mjeseci malo ojača, te bude spremna za presadnju u neku veću posudu.

Svakako, već odraslu biljku moguće je i kupiti što će mnogima olakšati sam uzgoj, no ja Vas pozivam da se upustite u ovu lijepu avanturu uzgajanja svojih limuna iz sjemenke, kako bi mogli pratiti cijeli životni ciklus od klijanja, rasta, rađanja ploda, pa sve do završetka tog ciklusa kojem ćete biti svjedok ispunjen svom potrebnom pažnjom i brigom.

Od trenutka kada proklija do završetka svoga života svaka biljka kojoj pridajete pažnju biti će Vaš pravi prijatelj.

Moja avantura uzgajanja limuna krenula je prije 2 godine. Kupila sam eko limun i kada sam ga ocijedila pomislila sam kako mu koštice izgledaju zdravo i nabujalo, sigurno mogu uzgojiti i prave limune iz njih.
Pošto je u pitanju bio eko limun, nije bilo govora da se radi o nekoj umjetno dobivenoj vrsti, što bi bilo veoma upitno za klijavost sjemenki. Rekla sam samoj sebi da ću pokušati iz ovih prekrasnih i zdravih sjemenki uzgojiti svoje limune, pa ako za nekoliko godina rode malim limunčićima, biti će to najljepša nagrada.

Isprala sam koštice i ostavila ih u vodi jedan do dva dana kako bi nabujale. Nakon toga sam ih stavila u zemlju i čekala.

Zemlju treba redovito zalijevati kako bi bila dovoljno vlažna i tako omekšala tvrde ljuske limunove koštice. Ne treba gubiti strpljenje, ponekad je limunu potrebno dosta vremena da proklija.

Jednog dana sam zamijetila kako je zemlja pomalo neravna i odmaknula grumenčić zemlje i ugledala svoj prvi proklijali limun. Zaista me to razveselilo.

Imao je sićušne listiće koji su se sjajili i pokušavali se ispraviti pod teretom zemlje. Uskoro je proklijalo još limuna jedan za drugim i na kraju sam ih imala zaista puno.

Posadila sam desetak koštica misleći kako ću biti sretna ako ijedna proklija, no čini mi se da su proklijale baš sve.

Posadila sam više koštica u manje plastične čaše. Kada su proklijale nastala je mala gužva. Ostavila sam ih da biljke postanu dovoljno jake za presađivanje i kada im se korijen dovoljno razvio, presadila sam svaku u manje plastične posudice sa dovoljno velikim rupama za odvod vode.

Jednogodišnji limun

Važno je da limune držite u takvim posudama pošto su to biljke koje rastu ponekad u vrlo sušnim područjima i nisu naviknute da im korijen bude stalno potopljen.

Kada im je korijen počeo izlaziti kroz rupice za drenažu ponovno sam ih presadila u nove i veće posude.

Limun treba zalijevati tako da se zemlju ostavi da se osuši do kraja. Nakon što se osuši, limun je potrebno što prije zaliti. Naime, shvatila sam da limun voli vodu ali ne voli konstantno vlažnu zemlju. Ako se zemlja brzo suši svoj limun slobodno zalijevajte češće.

Limun naravno voli puno sunca i trebalo bi ga držati na osunčanom mjestu u kući, najbolje na prozoru,  kako bi biljka jedan dio dana bila izložena blažim sunčevim zrakama.

Svoj limun ćete brzo naučiti razumjeti jer vam daje vrlo jasne signale svojim listovima. Ako ga ne zalijete na vrijeme listovi će mu se skupiti i izgledati će “tužno” ista stvar bi se mogla dogoditi ako mladu biljku stavite na prejako sunce.

Uvijek je dobro sačekati da biljka malo ojača. Možda prvu godinu života ni ne treba stavljati na jako sunce, a onda ju postepeno možete naviknuti na izloženost suncu.

Limun nakon 6 mjesec

Također, limun u posudi za  vrijeme ljetnih mjeseci iznesite van te ga smjestite na neko poluzasjenjeno i zaštićeno mjesto, kako ne bi bio izložen direktnim zrakama sunca i naletima vjetra.

 Kako uzgojiti limun iz sjemena?

 Ukratko natuknice za uzgoj svog limuna iz koštice:
  • Kupiti eko limun u bilo kojoj trgovini i iz njega izvaditi koštice
  • Isprati koštice i staviti ih u čašu sa vodom jedan do dva dana
  • Koštice zatim treba staviti u zemlju koju treba redovito zalijevati
  • Čekati :)
  • Kada nikne ostaviti da biljka dovoljno ojača i razvije korijenje
  • Posaditi u zasebnu posudu i držati na svijetlom mjestu
  • Gledati i diviti se svom novom prijatelju :)

Limun je zaista biljka s kojom nećete imati previše problema. Rasti će dosljedno i lako ćete razumjeti njegove potrebe. Kada limuni počnu cvjetati, uživati ćete u njihovom prekrasnom mirisu. Ovo svakako nije avantura koja će trajati nekoliko dana, tako da Vam preporučam puno strpljenja.

Želim Vam svima puno sreće u uzgajanju svojih novih malih prijatelja! :)
Autor: Ivana Strunje,  Organsko carstvo

Kako uzgojiti limun iz sjemena? I Eco.centarnet.comhttps://i0.wp.com/eco.centarnet.com/wp-content/uploads/2017/12/kako-uzgojiti-limun-iz-koštice.jpg?fit=550%2C366&ssl=1https://i0.wp.com/eco.centarnet.com/wp-content/uploads/2017/12/kako-uzgojiti-limun-iz-koštice.jpg?resize=150%2C150&ssl=1CentarnetEkološka hranaOrganski vrtVitaminiVoćekoštice,limun,limun iz koštice,voće
Limun je predivna zimzelena biljka. Vrlo je dekorativna sa cvjetovima snažnog i uistinu predivnog mirisa. Snažnog rasta, može doseći od 3-6 metara u visinu i nije ju teško održavati. Jajolikih do blago izduženih listova, ponekad blago nazubljenih. Limun je biljka koja se na vrlo jednostavan način može uzgojiti iz sjemena,...