Od mnogih zdravstvenih prednosti kadulje, najvažnija je njena sposobnost poboljšanja funkcije mozga. Kadulja smanjuje upalu u cijelom tijelu, sprječava kronične bolesti, povećava snagu imunološkog sustava, regulira pravilnu probavu, uklanja kožne bolesti, povećava zdravlje i snagu kostiju, usporava pojavu poremećaja spoznaje, te sprječava pojavu i pomaže kod dijabetesa.

Ova višegodišnja drvenasta biljka je fascinantna kada je riječ o njenom utjecaju na ljudsko zdravlje. Znanstveno poznata kao Salvia officinalis, kadulja je usko povezana s ružmarinom. U stvari, mnoge od zdravstvenih prednosti koje pruža su izvedene iz ružmarinske kiseline, organskog spoja pronađenog u ružmarinu, što ju čini toliko moćnim.

Kadulja ima svoje razlike, a zapravo je zimzeleni grm s drvenastom stabljikom i plavo / ljubičastim cvjetovima. Najčešće je nalazimo u mediteranskoj regiji.
Tradicionalna upotreba kadulje u medicini je dobro dokumentirana i seže tisućama godina. U početku je bila korištena za liječenje ugriza zmije, njome se štitilo od zla, poticala ženska plodnost te u neke druge svrhe.

Moderna istraživanja su otkrila da je utjecaj kadulje na ljudski organizam znatniji, što je razlog  zašto se kadulja i geografski gledano široko koristi.

Kadulja u prehrani

Kadulja se dodaje slanim jelima zbog svojeg blago ljutkastog okusa, ključni je sastojak mnogih desertnih jela a najčešće se koristi kod pripreme mesa.

Kombinacija tih kulinarskih namjena a sa svojim nepobitnim ljekovitim utjecajem čini kadulju vrlo je korisnom za ljudsko zdravlje.

Zdravstvene prednosti kadulje

Istraživanja su pokazala da čak i male količine kadulje, bilo da se udiše ili konzumira, može povećati sposobnosti sjećanja i poboljšati memoriju.

Aktivnost mozga u svih testiranih ispitanika također je pokazala povećanu koncentraciju i fokus na odabranu temu, što znači da je kadulja za mlade ljude – školarce ili za one s intelektualno zahtjevnom karijerom savršena. Dodati malo kadulje svojoj prehrani može biti vrlo učinkovito.
Žvakanje kadulje nije uvijek najugodnije kao lijek, jer joj okus može biti vrlo intenzivan, ali to može biti najučinkovitiji način njene primjene.

Tinktura ili namakanje lišća može jako dobro pomoći ako patite od upalnih problema, naročito u respiratornih. Tako se jednostavno kaduljom može eliminirati upala. Njeno protuupalno djelovanje širi se dalje na pomoć kod artritisa i gihta te općih upala krvožilnog sustava.

Moćni antioksidans

 Jak je antioksidans pa njeno djelovanje pomaže kod kroničnih i degenerativnih stanja bolesti. Djeluje protiv mnogih bolesti uzrokovanih slobodnim radikalima i štiti zdrave stanice. Antioksidans spojevi u kadulje, poput ružmarinske kiseline, luteolina i apigenina, mogu pomoći da se negativni radikali neutraliziraju.

Kao što je gore spomenuto, kadulja kod mnogih ima sposobnost stimulirati moždane funkcije sa svrhom poboljšanja pamćenja i koncentracije; međutim, dokazano je i da pomaže otkloniti kognitivne poremećaje, uključujući Alzheimerovu bolest i demenciju. Neki ekstrakati a posebno eterično ulje kadulje može zadržati um svježim i mladenačkim i u starijoj dobi.
Kadulja ima neka antimikrobna svojstva i kod lokalne primjene (melem ili tinktura) te je se  koristiti  kako bi se spriječile ili suzbile bakterijske i virusne infekcije tijela kroz kožu.

Jedna od najatraktivnijih prednosti kadulje je zapravo njena velika razina vitamina K. To je bitan vitamin za tijelo i ne može naći u mnogim prehrambenim proizvodima.

Čaj od kadulje

Vitamin K je ključan za razvoj i gustoću kostiju. Ako patite od ranih znakova osteoporoze ili ste živjeli prilično siromašan, sjedilački način života, vaše zdravlje kostiju je vjerojatno nisko a kadulja može pomoći. Dodavanjem lišća kadulje u svoju prehranu možete povećati razinu vitamina K i to vrlo značajno.

Kadulja i dijabetes

Kadulja je velika pomoć kod dijabetesa. Sadrži određene ekstrakte i kemikalije koji oponašaju lijekove koji se obično propisuju za dijabetes.

Kadulja dobro regulira i inhibira te oslobađa pohranjenu glukozu u jetri, sprječava velike oscilacije u razini šećera u krvi, što može pomoći u sprečavanju pojave dijabetesa tipa 2, ili barem stabilizirati stanje ako se već očitovalo.

Ružmarinska kiselina u kadulje djeluje kao anti-upalni agens u mnogim dijelovima tijela, čak i u želucu, gdje se sprečava želučane grčeve i može značajno smanjiti pojavu proljeva i gastritisa. Dodavanjem kadulje u obroke može se znatno olakšati cijeli probavni proces i smanjiti upala u crijevima.

Save

https://i0.wp.com/eco.centarnet.com/wp-content/uploads/2017/07/kadulja-e1499308977514.jpg?fit=300%2C200&ssl=1https://i0.wp.com/eco.centarnet.com/wp-content/uploads/2017/07/kadulja-e1499308977514.jpg?resize=150%2C150&ssl=1CentarnetAntioksidansiLjekovito biljeReceptiAntioksidansi,Artritis,Čaj,Čišćenje organizma,Dijabetes,Giht,Infekcije,Moždane funkcije,Sprječavanje rasta tumorskih stanica,Vitamin K
Od mnogih zdravstvenih prednosti kadulje, najvažnija je njena sposobnost poboljšanja funkcije mozga. Kadulja smanjuje upalu u cijelom tijelu, sprječava kronične bolesti, povećava snagu imunološkog sustava, regulira pravilnu probavu, uklanja kožne bolesti, povećava zdravlje i snagu kostiju, usporava pojavu poremećaja spoznaje, te sprječava pojavu i pomaže kod dijabetesa. Ova višegodišnja...