Što se dogodi kad konvencionalna medicina zakaže a kreativnost i intuicija daju rezultate? Dobitak, veći od bilo kojeg očekivanja!  Donosimo zanimljivo iskustvo jedne naše čitateljice koja je uspjela pomoći sebi i mnogima a na putu svoga ozdravljenja postala velemajstor izrade sapuna i losiona.

Svi možemo, uz veliku radost stvaranja, napraviti sebi, svojoj obitelji i prijateljima, najbolji domaći kozmetički proizvod.

Izradite sami sapune i losione (zašto je bolje znati loviti ribu nego je znati servirati!)

Prije petnaestak godina, prolazeći kroz teško i stresno razdoblje, u panici sam tražila najboljeg dermatologa na svijetu koji bi mi pomogao da se riješim promjena na koži koje su se pojavile iznenada i koje se nisu mogle usporediti s onima općepoznatim.

Na kapcima i vratu ljuštila mi se koža u krpama (skrivala sam se sunčanim naočalama  i šalom),  a biljke koje bih dotakla ostavljale su mi grozomorne smjeđe crvenkaste tragove na rukama i nogama…

Samo skupi sapun i losion?

Skupi dermatolog  mi nije baš uspješno postavio dijagnozu, ali mi je preporučio pranje skupim losionom i skupim sapunom dr. Theissa (50gr sapuna koštalo je prije puno godina 70,00kuna),  nadajući se da će ako što manje iritiram kožu bolest proći sama od sebe kada dođu bolji dani.

 

To je bio moj prvi susret sa sapunom kojeg nisam kupila u samoposluzi.  Sapun mi  je prije toga bio samo sapun. Sada su skupi prirodni sapuni moderni i mogu se kupiti svugdje i naravno svakakvi.

U međuvremenu sam savladala izradu sapuna, krema i losiona i napravila puno različitih vrsta, naučila puno o njihovoj kvaliteti i načinu na koji peru i/ili njeguju,  i  o svim detaljima i dubiozama  koje ta priča nosi.

Sapune radim s veseljem, igrajući se

Koliko god vrlo pomno osmišljavam svaki recept, još niti jedan nisam ponovila. Poklanjam sapune i koristim ih.oristiti jeftino rafinirano ulje u procesu izrade sapuna ipak je puno bolje nego mineralna ulja koja koriste u jeftinim industrijskim sapunima.

Stotine kombinacija bih još željela isprobati, a nemam toliko prijatelja koji bi sve što napravim stigli potrošiti.

Ako ih odlučim prodavati, svakako ću paziti da ne počnem racionalizirati i šparati na sastojcima jer šparanje na sastojcima je jedina mogućnost zarade brojnih proizvođača domaćih i prirodnih sapuna i kozmetike.

Što je sve moguće?

Rafinirano suncokretovo ulje koje se u dučanu može kupiti za nekoliko kuna po litri, može sasvim dobro poslužiti za izradu dobrog prirodnog sapuna, ali se takav sapun ne može mjeriti sa sapunom koji kao sastojak ima ulje badema, jojobe, masline, argana, ulje lovorovih bobica ili neko drugo skupocjeno ulje ili  fini macerat.Kombinacija dodataka za sapune

Koristiti jeftino rafinirano ulje u procesu izrade sapuna ipak je puno bolje nego mineralna ulja koja koriste u jeftinim industrijskim sapunima.

 

 

 

Najbolji domaći kozmetički proizvod

 

Djeci možete napraviti (ili kupiti) sapunsku bazu u koju mogu kombinirati dodatke kao štu su cvjetne latice, suhe listiće, začine, voće, zobene pahuljice i med i raditi svoje omiljene sapune koje će za veseljem koristiti.

Svi  možemo, uz veliku radost stvaranja, napraviti sebi, svojoj obitelji i prijateljima,  najbolji domaći kozmetički proizvod. Izrada krema, sapuna, kupki, pilinga i losiona, dekorativne prirodne kozmetike, pa čak i deterdženata za pranje rublja i suđa, nije jako veliko znanje.

Možete se služiti gotovim receptima ili ih možete kreirati sami. To je znanje koje se samo sebi sviđa, znanje koje se lako usvaja i donosi zaigranost i zadovoljstvo  u radu. Uzbunjeni ste i sretni dok računate i  kombinirate  recepte, mućkate i mješate,  a veselje koje osjećate dok režete komade  napravljenog sapuna gotovo je veće nego kada se nasapunate pod tušem.

Može i luksuzno!

Izrada sapuna može biti i zanimljiva i korisna kućna zabava za svakog. Ako ste tip koji voli raznovrsne boje i oblike možete se zaigrati i raditi  sapune kao umjetnička djela, ako ste seriozan tip možete koristiti skupocjene sirovine i raditi luksuzne proizvode, djeci možete napraviti (ili kupiti) sapunsku bazu u koju mogu kombinirati dodatke kao štu su cvjetne latice,  suhe listiće,  začine, voće, zobene pahuljice i med i  raditi svoje omiljene sapune koje će za veseljem koristiti.Sapuni kao umjetnička djela

 

Ako ste tip koji voli raznovrsne boje i oblike možete se zaigrati i raditi sapune kao umjetnička djela, ako ste seriozan tip možete koristiti skupocjene sirovine i raditi luksuzne proizvode.

Većina nas svakodnevno provode veći dio dana na poslu,  umorni smo, živimo s previše obaveza i straha za svakodnevnicu i za budućnost i  ne želimo učiti već želimo znati.

Imamo li mogućnost i privilegiju učiti, tada želimo naučiti brzo.

Željela bih organizirati tečaj brzog učenja osnova izrade sapuna, jer mislim da je bolje znati loviti ribu nego je znati servirati.

Javite se…

Imate li svoja iskustva u izradi prirodnih preparata ili želite sudjelovati na radionici koju bi organizirala naša čitateljica javite nam se na email info@ecocentarnet.com ili jednostavno ostavite komentar ispod ove objave a naša će vas čitateljica obavijesti o vremenu i mjestu održavanja.

Save

Save

https://i0.wp.com/eco.centarnet.com/wp-content/uploads/2017/07/sapun-4.jpg?fit=500%2C386&ssl=1https://i0.wp.com/eco.centarnet.com/wp-content/uploads/2017/07/sapun-4.jpg?resize=150%2C150&ssl=1CentarnetPrirodna kozmetikaprirodni sapuni,šamponi,sapuni
Što se dogodi kad konvencionalna medicina zakaže a kreativnost i intuicija daju rezultate? Dobitak, veći od bilo kojeg očekivanja!  Donosimo zanimljivo iskustvo jedne naše čitateljice koja je uspjela pomoći sebi i mnogima a na putu svoga ozdravljenja postala velemajstor izrade sapuna i losiona. Svi možemo, uz veliku radost stvaranja, napraviti...