Odlazak na tržnicu ovih dana u meni budi veliku sreću. Počela je sezona bobičastog voća, meni najdražeg dara prirode. Ribizli, crveni ili plavi, jednako ukusni, maline ili borovnice, izbor ovog veličanstvenog voća je velik. Koje je vama najdraže?

bobicasto voce -u-prehraniBobičasto voće sadrži vrlo malo kalorija (55-65 kcal/100g) a izvor je vitamina, minerala i antioksidativnih tvari. Karakteristična boja od blago crvene do tamno ljubičaste potječe od biljnog pigmenta antocijana. Iako se antocijani nalaze u mnogim biljaka njihov glavni izvor su bobičasto voće.

Antocijani  u biljci imaju ulogu, kreme sa zaštitnim faktorom“, štite biljku od UV zračenja. No, koristan učinak imaju i na naše zdravlje. Oni su antioksidansi, štite stanice od nepovoljnog djelovanja slobodnih radikala.Istraživanja sve više istiću utjecaj slobodnih radikala na razvoj kroničnih oboljenja poput ateroskleroze i bolesti srčanog sustava, raka ali i dijabetesa tipa 2. Polifenolni spojevi poput antocijana bobicama također daju karakterističan pomalo gorkast okus i osjećaj sakupljanja usta.

Čime to obiluju bobice?

  • Izvrstan su izvor vitamina C, pogotovo crni ribizl. Vitamin C sudjeluje u stvaranju kolagena koji koži daje mladenački izgled, utječe na čvrstoću vezivnog tkiva, te je također antioksidans.
  • Veći udio kalija koji pomaže kod visokog krvnog tlaka, prenosi živčane impusle pa tako sudjeluje u mišićnoj funkciji i radu srca.
  • Bobičasto voće sadrži i prehrambena vlakna za koja znamo da su bitna u radu probave i očuvanju vitke linije, no osim na liniju vežemo ih i uz zdravlje srčanog sustava.
  • Vitamin K, magnezij, folat dio su nutritivnih komponenti koje sadrži bobičasto voće

U bobičastom voću možete uživati i u mjesecima kada ih nema na tržnicama zahvaljujući mogućnosti smrzavanja.

Za zadržavanje antioksidativnih svojstava i smanjeni gubitak boje bobice nebi trebalo držati u hladnjači duže od 6 mjeseci. Stoga uključite što više ovo sezonsko voće u svježem obliku.

Autor: Laura Gežin, nutricionista

 

Save

Save

Save

Save

https://i0.wp.com/eco.centarnet.com/wp-content/uploads/2017/07/bobicasto-voce.jpg?fit=400%2C267https://i0.wp.com/eco.centarnet.com/wp-content/uploads/2017/07/bobicasto-voce.jpg?resize=150%2C150CentarnetVoćeAntioksidansi,Antocijanini,bobičasto voće,C vitamin,Čvrstoća vezivnog tkiva,Kalij,Kalorije,Kolagen,Minerali,Vitamin K,Vlakna
Odlazak na tržnicu ovih dana u meni budi veliku sreću. Počela je sezona bobičastog voća, meni najdražeg dara prirode. Ribizli, crveni ili plavi, jednako ukusni, maline ili borovnice, izbor ovog veličanstvenog voća je velik. Koje je vama najdraže? Bobičasto voće sadrži vrlo malo kalorija (55-65 kcal/100g) a izvor je vitamina,...