Priprema prosa vrlo je jednostavna. Kuhanjem u ključaloj vodi 15 minuta proso će poprimiti mekanu kašastu strukturu. Najbolje je kuhati proso u omjeru 1 šalica prosa u 2,5 šalice vode.

Osim jednostavne pripreme proso je vrlo praktična žitarica jer ju možemo koristiti uz široku lepezu namirnica i u slatkom i slanom obliku. Kuhani proso idealan je dodatak povrtnih ali i voćnih salata ili kao prilog mesnom pa čak i ribljem obroku. Prokuhani i izmiksani proso u obliku kaše odlična je zamjena pšeničnog griza kod osoba oboljelih od celijakije. Izvrsno se slaže sa orašastim tonovima pa dodatak oraščića ili prženog sezama te žlice meda u kašu od prosa može biti idealan obrok za početak dana.

Bezglutenski biskvit od prosa i namaz od kokosa

Biskvit:

1 žlica kokosovog maslaca
½ šalice prosa
¾ brašna od prosa
1-2 žlice kakaa u prahu
Bjelanjak od 2 jaja
2 žlice prženog sezama
2 žlice mljevenih badema
4-5 žlica meda

Krema:

100 g kokosovog brašna
4 žlice kreme(vrhnja) od badema
3-4 žlice bademovog mlijeka
1 žlica kokosovog maslaca
3-4 žlice meda

Priprema:

Proso kuhajte 15 min, ocjedite i ostavite da se ohladi. Dodajte ostale sastojke osim bjelanjaka od kojih napravite snijeg. Zatim sve dobro promiješajte i stavite u prethodno namašten lim kokosovim maslacem te stavite peći. Pecite biskvit na temperaturi 170 °C , 20 minuta.

Za pripremu kreme pomiješajte sve sastojke u blenderu. Gustoća kreme ovisiti će o količini dodanog bademovog vrhnja.

Dobar tek!

Foto,receptura i priprema jela: Laura Gežin

Save

https://i0.wp.com/eco.centarnet.com/wp-content/uploads/2017/08/proso-i-kokos-kolać-2.jpg?fit=550%2C328https://i0.wp.com/eco.centarnet.com/wp-content/uploads/2017/08/proso-i-kokos-kolać-2.jpg?resize=150%2C150CentarnetReceptiBezglutenski biskvit,kokos,proso
Priprema prosa vrlo je jednostavna. Kuhanjem u ključaloj vodi 15 minuta proso će poprimiti mekanu kašastu strukturu. Najbolje je kuhati proso u omjeru 1 šalica prosa u 2,5 šalice vode. Osim jednostavne pripreme proso je vrlo praktična žitarica jer ju možemo koristiti uz široku lepezu namirnica i u slatkom i...